Technologische innovaties schieten als paddenstoelen uit de grond, maar terminologie is verwarrend
Woensdag 25 mei 2016 — Virtual reality headsets, autonome wagens, slimme koelkasten, iedereen kent ze wel. Meer dan 47 procent van de ondervraagde Belgen geeft aan meer technologie te gebruiken dan twee jaar geleden. Meer dan 13 procent meent er zelfs volledig afhankelijk van te zijn. Het dagelijks leven wordt steeds gemakkelijker door het ecosysteem van slimme apparaten die met elkaar kunnen communiceren. De Belgen ontvangen de technologische vooruitgang met open armen. En hoewel technologie in populariteit toeneemt, dreigen steeds meer consumenten achterop te raken door verwarrende technologische terminologie. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie van Samsung.
- 47 procent van de Belgen gebruikt technologie vaker dan twee jaar geleden en meer dan 13 procent geeft zelfs aan dat ze niet meer zonder kunnen.
- Opvallend: 55-plussers zijn meer zelfzeker over technologie dan de jongere generatie, maar zijn bang om achterop te raken.
- De technologietermen die het vaakst verkeerd begrepen worden zijn: de cloud, fibre optic en Android.
Niet kinderen, maar 55-plussers ontpoppen zich tot geeks
Opvallend genoeg voelt de oudere generatie zich het meest op haar gemak met technologie. 55-plussers mogen dan wel meer zelfzeker zijn dan de jongere generatie, toch zijn ze bang om achterop te raken. Een derde van de ondervraagde Belgen ouder dan 55 jaar denkt dat technologische evolutie onontkoombaar is, terwijl slechts 28 procent van de 16- tot 55-jarigen die mening deelt. Dat jongeren geboren zijn in het digitale tijdperk, betekent niet noodzakelijk dat ze ook techneuten zijn.
Fascinerende technologie, verwarrende terminologie
In het kader van zijn onderzoek ondervroeg Samsung, wereldwijd markleider in consumentenelektronica, de Belgen naar de verandering in hun gewoonten en begrip wat betreft technologie. Uit de resultaten blijkt 70 procent van de Belgen te doen alsof ze een technologieterm begrijpen, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Dat doen ze vooral om goed over te komen bij collega’s (6 procent) of bij hun vrienden of partner (7 procent). De jongere ‘smartphonegeneratie’ blijkt dan weer minder transparant te zijn over haar kennis van technologietermen. De druk om onder collega’s of vrienden mee te kunnen praten over technologie lijkt groter (18 procent) dan bij de oudere generatie (7 procent).
Hoezo, de cloud is geen echte wolk?
Technologietermen die het vaakst verkeerd begrepen worden, zijn de cloud (19 procent), fibre optic (17 procent) en Android (16 procent). Of de Belgen effectief denken dat data opgeslagen staan in de wolken en optisch verstuurd worden, is nog maar de vraag. Dat Android een besturingssysteem is en geen merk van een toestel, blijkt voor sommige Belgen ook niet helemaal duidelijk.
Volle potentieel van producten blijft onbenut
Hoewel 27,1 procent van de ondervraagde Belgen zich opgewonden voelt bij het kopen van een technologisch gadget, blijkt meer dan de helft van de Belgen bepaalde technologietermen niet te begrijpen. Dat houdt hen tegen om het volle potentieel van hun toestel te benutten.
In totaal heeft bijna de helft van de ondervraagde Belgen (49 procent) een toestel dat gesofisticeerder is dan wat ze nodig hebben. De voornaamste reden hiervoor is dat mensen bij de aankoop van het toestel ook effectief van plan zijn om alle features ervan te gebruiken, maar er uiteindelijk toch niets mee doen.
Nuttigste applicaties
Het onderzoek ging ook na welke de applicaties zijn die de Belgen het nuttigst vinden. De kalender kwam als eerst uit de bus. Maar liefst 47 procent vindt dat deze applicatie ons leven echt vergemakkelijkt. De camera (43 procent) volgde op de tweede plaatse en het weerbericht (42 procent) op de derde.
Dieter Reyntjens, Marketing Manager bij Samsung België: “Ondanks de zogezegde verzadiging door nieuwe toestellen, is het hoopvol om te zien hoe de Belgen de technologische vooruitgang omarmen als nooit tevoren. Dat 27,1 procent opgewonden is over de recentste innovaties, zoals de Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge, is fantastisch. Onze verkoopcijfers tonen aan dat miljoenen Europeanen hun blik verruimen over de mogelijkheden van smartphones. We ontwikkelen begeerlijke producten die tegelijk duurzaam en gebruiksvriendelijk zijn en deze studie herinnert er ons nogmaals aan dat ingewikkeld technologisch jargon niet in de weg mag staan van nuttige innovaties en technologische vooruitgang.”
Kom eindelijk te weten wat de drie meest verkeerd begrepen technologietermen in België betekenen!
- De cloud: diensten die op een onzichtbare manier via het internet verlopen in plaats van bestanden op het toestel op te slaan. Je maakte wellicht al vaak onbewust gebruik van de cloud, bijvoorbeeld voor Netflix of Gmail. Maar wat maakt de cloud nu zo’n goede uitvinding? Informatie op de cloud kan opgevraagd worden via eender welk toestel met internetverbinding. Bovendien wordt het interne geheugen van het toestel minder zwaar belast – als dat niet handig is!
- Fibre optic: technologie die dataoverdracht mogelijk maakt via glazen of plastic kabels. Fibre optic is een krachtiger alternatief voor de traditionele telefoonlijnen en biedt heel wat voordelen: grotere bandbreedte, dunnere en lichtere kabels, kleinere kans op interferentie en digitale transmissie van data.
- Android: opensourceplatform en besturingssysteem voor mobiele telefoons, tablets, pc’s, camera’s enzovoort en meteen ook het meest verkochte besturingssysteem op mobiele telefoons. Alle Samsungtoestellen draaien op Android.
Corporate > Mensen & Cultuur
Persinformatie > Persberichten
Voor vragen aan de klantenservice neem contact op met samsung.com/be/support.
Voor persvragen neem contact op met h.wilmet@samsung.com.