Eén op de vijf Belgen gebruikt zijn smartphone in het verkeer

op 15-05-2017
Share open/close
URL gekopieerd.

Marktleider Samsung wil hier verandering in brengen met de ‘In Traffic Reply’-app

 

Maandag 15 mei 2017 — Even snel je partner inlichten dat je onderweg bent of je collega verwittigen dat je iets later zal zijn voor de meeting, dat kan toch geen kwaad? Zo denkt nog ruim één op de vijf Belgen. Zij gebruiken hun gsm nog altijd om niet-handsfree te bellen of voor instant messaging achter het stuur of op de fiets. Samsung wil smartphonegebruikers attent maken op de gevaren van smartphonegebruik voor de verkeersveiligheid met de campagne ’Stuur vast, smartphone los‘ en de nieuwe In Traffic Reply-app, die automatische reacties verstuurt bij inkomende oproepen en berichten in het verkeer.

 

De cijfers uit een onderzoek van PanelWizard, in opdracht van Samsung, over het smartphonegebruik in het verkeertonen aan dat het beter moet. Automobilisten geven aan vaker hun smartphone handsfree te gebruiken dan niet-handsfree (54% weleens handsfree vs. 29% weleens niet-handsfree). Voor fietsers liggen deze percentages dichter bij elkaar (16% handsfree vs. 20% niet-handsfree). Ruim 90 procent van de autobestuurders die hun smartphone niet-handsfree gebruiken tijdens een rit, doet dit wanneer zij stilstaan (91% ‘stilstaan’ en 93% ‘kortdurig stilstaan’). Voor fietsers is dat ongeveer gelijk (89% ‘stilstaan’ en 94% ‘kortdurig stilstaan’). Het is belangrijk te benadrukken dat acht op de tien Belgen die onderweg gebruik maken van een smartphone, zich ervan bewust zijn dat hun smartphonegebruik gevaren kan creëren voor zichzelf (82%) en/of voor andere weggebruikers (83%).

 

Van zij die tijdens een autorit weleens niet-handsfree gebruikmaken van een smartphone, geeft bijna twee derde aan instant messaging te gebruiken of niet-handsfree te bellen (beide 74%). Daarna volgen sociale media bekijken (39%), mailen (29%) en sociale media updaten (25%). Zij die de smartphone weleens niet-handsfree op de fiets gebruiken, doen dat vooral om niet-handsfree te bellen (79%) en instant messaging (75%) te gebruiken.

 

Uit het onderzoek blijkt dat er ook leeftijds- en geslachtsgebonden verschillen zijn bij het smartphonegebruik van de Belgen in het verkeer. Zo kwam naar voren dat Belgen jonger dan dertig jaar, zowel op de fiets als in de auto, vaker hun telefoon gebruiken tijdens een rit dan hun oudere landgenoten en dat mannen (59%) hun telefoon vaker handsfree gebruiken in het verkeer dan vrouwen (49%).

 

Samsung peilde ook naar de belangrijkste redenen voor het gebruik van een smartphone in het verkeer. Op de eerste plaats staan privégesprekken, vooral bij vrouwen (85% vs. 73%). Die gesprekken zijn dan vooral met de partner (67%) of met een ander gezinslid (50%). Mannen houden vooral zakelijk contact (11% vs. 5%). Ruim vier op de tien geven aan hun smartphone weleens te gebruiken in het verkeer om te laten weten waar ze zijn of hoe laat ze zullen aankomen. Daarnaast blijkt dat Belgen zich verplicht voelen berichten te beantwoorden (41%) en een kwart geeft aan direct te antwoorden (24%) om het later niet te vergeten.

 

Eén op de vijf Belgen gebruikt zijn smartphone in het verkeer

 

Als marktleider wil Samsung zijn gebruikers attent maken op de gevaren van smartphonegebruik voor de verkeersveiligheid. De nieuwe In Traffic Reply app, die deel uitmaakt van de campagne ‘Stuur vast, smartphone los’, werkt op een zeer intuïtieve en eenvoudige manier. Eens geactiveerd, meet de activiteitensensor of gps wanneer de gebruiker zich sneller dan 10 km per uur verplaatst en treedt vervolgens in werking. Op dat moment krijgt de gebruiker de keuze om de app al dan niet in te schakelen. Als de app is ingeschakeld, zal ze automatisch reacties versturen bij inkomende berichten of oproepen. Gebruikers kunnen kiezen voor een standaardreactie, een grappige reactie met animatie of een eigen, persoonlijke reactie.

 

Serge Vandriessche, directeur Mobile bij Samsung Belgium, legt uit: “Als marktleider wil Samsung zijn gebruikers attent maken op de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer. We zijn ons ervan bewust dat elke onoplettendheid achter het stuur van de wagen of op de fiets kan leiden tot gevaarlijke situaties. En daar willen we bij Samsung de mensen die onze producten gebruiken ook bewust van maken.”

 

Dit initiatief wordt ondersteund door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Ik steun elk initiatief dat de verkeersveiligheid versterkt”, zegt Weyts “In 9 op de 10 ongevallen speelt ons eigen gedrag een rol. We kunnen het verkeer dus zelf veiliger maken door ons gedrag aan te passen. Smartphonegebruik in het verkeer is een groeiende uitdaging. Het is dus goed nieuws dat de sector zijn verantwoordelijkheid opneemt”.

 

Ook belangrijke partners in de mobiliteit sector staan achter dit initiatief. Johan Portier, topman van LeasePlan: ”Wij dragen een verantwoord rijgedrag hoog in het vaandel en ondersteunen dit initiatief waardoor de veiligheid op de weg verbetert. Het handmatig gebruik van de smartphone in het verkeer brengt teveel risico’s met zich mee: een bestuurder kijkt 40 tot 60% van zijn tijd op zijn smartphone. Wie een bericht leest of verstuurt, heeft geen aandacht voor de omgeving over een afstand van 600m, wat vergelijkbaar is met de lengte van drie voetbalvelden. Wij moedigen iedere weggebruiker ten zeerste aan om deze Traffic Reply App te gebruiken.”

 

Stefan De Craecker, strategische coördinator van Drive up Safety, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor jongeren en professionals, juicht deze app van Samsung enorm toe: “Een leuke, ludieke app die je aanzet tot nadenken op een grappige en vrijblijvende manier. Dit werk echt motiverend! Zonder alles te verbieden of te blokkeren, zet deze app de bestuurder aan tot nadenken. Downloaden maar, iedereen zou In Traffic reply moeten gebruiken!”

 

De In Traffic Reply App wordt ook door Coyote ondersteund, zoals Vincent Hebert, CEO van Coyote Systems Benelux vermeldt: “Coyote is al vele jaren een belangrijke speler in de verkeersveiligheid en zal alle acties die de veiligheid op de weg verbeteren, blijven steunen. Deze samenwerking met Samsung versterkt zeker onze wil om de wegen veiliger te maken.”

 

 

 

Corporate > MVO

Corporate > Overig

Persinformatie > Persberichten

Corporate > Technologie

Voor vragen aan de klantenservice neem contact op met samsung.com/be/support
Voor persvragen neem contact op met a.wils@samsung.com.

Bekijk de laatste verhalen over Samsung

Meer informatie
Naar boven