Geef mij de juiste attitude en wij maken van u een goed presterende werknemer
Een diploma betekent weinig zonder levenslang digitaal leren op het werk
Er wordt vaak gezegd dat een masterdiploma of professionele bachelor een toegangsticket tot de arbeidsmarkt is. Een toegangsticket is echter geen garantie voor een succesvolle carrière of dat iemand een prima presterende werknemer wordt nadat hij is aangeworven. In de snel veranderende digitale economie van vandaag geldt het gezegde ‘it takes two to tango’ meer dan ooit: de werknemer moet een proactieve, digitale mindset hebben en de werkgever moet continue leermogelijkheden bieden. Dit is onze kernboodschap tijdens de Digital Economy Day 2018. Samsung organiseert dit evenement voor een publiek van jonge millennials die op het punt staan af te studeren en zich op de arbeidsmarkt te begeven. Samsung werkt hiervoor samen met de Universiteit Gent, onder leiding van prof. Lieven De Marez, een echte pleitbezorger van digitaal onderwijs, innovatie en bruggen slaan tussen de academische wereld en het bedrijfsleven.
Geloof me: als iemand die geboren en getogen is in een gezin van leerkrachten, weet ik hoe belangrijk onderwijs is. Ik heb zelf vol bewondering gezien hoeveel tijd en energie mijn gedreven ouders, tantes, ooms en grootvader in hun job investeerden. Als HR-verantwoordelijke wil ik maar al te graag die leergierigheid na de school en de universiteit in stand houden door continu leren in onze HR-strategie te implementeren. Niet alleen omdat millennials dit verdienen, maar ook omdat de maatschappij in het algemeen baat heeft bij werknemers die hun digitale vaardigheden blijven bijspijkeren. Ik koester de samenwerking tussen Samsung en de Universiteit Gent, want het leren stopt niet nadat je bent afgestudeerd. Niet in de 21ste-eeuwse supersonische digitale maatschappij van vandaag.
Digitalisering transformeert sectoren aan lichtsnelheid. Op onderwijsniveau, door de communicatie tussen de studenten en professoren van vandaag te vereenvoudigen en hen toegang te geven tot alle mogelijke informatiebronnen. Ook de arbeidsmarkt wordt erdoor veranderd. Agoria, de toonaangevende Belgische technologiefederatie, berekende dat deze verschuiving tegen 2030 3,7 Belgische vacatures zal hebben gecreëerd voor elke baan die verdwenen is, of 630.000 in totaal[1]. Dit biedt digital natives een mooie professionele toekomst. Tenminste, als ze zich voortdurend blijven aanpassen aan de snel veranderende digitale economie: uit onderzoek blijkt dat tegen 2030 succesvol herschoolde werknemers met hands-on digitale vaardigheden nodig zullen zijn voor 310.000 jobs.
Levenslang leren op de werkvloer zal meer dan ooit een sleutelcomponent worden in functiebeschrijvingen, waardoor vacatures ook naast het financiële aspect aantrekkelijk worden. Niet alleen uit noodzaak, maar ook vanwege de toenemende schaarste aan digitaal georiënteerde mensen die een toegevoegde waarde kunnen bieden aan een bedrijf. De strijd om digitale talenten tussen werkgevers zal pas vanaf 2021 heviger worden, wanneer er niet meer genoeg digitaal onderlegd personeel zal zijn om alle vacatures in te vullen. Volgens Agoria zal die kloof tussen digitale vraag en aanbod gestaag groeien tot minstens 2030, waardoor de digital natives een breed scala aan jobkeuzes overhouden[1].
Daarom zullen bedrijven die geen continue leermogelijkheden kunnen of willen bieden, hoogstwaarschijnlijk over het hoofd worden gezien. Laat de verwachtingen van werknemers en werkgever zo veel mogelijk in elkaar overlopen. Levenslang digitaal leren op het werk is een win-win voor zowel werkgever als werknemer. Het biedt bedrijven de nodige flexibiliteit om te anticiperen op de snel veranderende digitale economie – de 4e industriële revolutie. En die flexibiliteit missen veel bedrijven vandaag de dag nog steeds. In een globale studie uit 2017 gaf 64% van de bedrijven aan dat ze niet over personeel met de nodige vaardigheden beschikten om de digitale transformatie in hun organisaties aan te sturen – dit is een stijging ten opzichte van 53% in de studie uit 2015.
Levenslang digitaal leren hoort een fundamenteel mensenrecht te zijn, ongeacht leeftijd, opleiding of sociaaleconomische achtergrond. De opname van digitale vaardigheden als één van de 16 sleutelcompetenties voor het Vlaamse onderwijssysteem is een stap in de goede richting, aangezien de meeste 18-jarigen aan het einde van de middelbare school niet de basisvaardigheden van de 21ste eeuw beheersen. Een nauwere samenwerking tussen het onderwijssysteem van de overheid en de technische bedrijfswereld is daarbij nuttig.
Leerkrachten en schoolhoofden leggen echter de basis en geven vorm aan de toekomst. Maar zijn we ervan overtuigd dat elk klaslokaal met de juiste tools is uitgerust om de digitale mindset te koesteren? Zijn we ervan overtuigd dat ons onderwijssysteem en onze mensen over de juiste tools beschikken? Niet alleen overheidsstimulansen, maar ook synergieën tussen de publieke en private sector zijn hier een onmisbare prikkel. Deze overgang naar een modern, digitaal onderwijs is belangrijk, want tot minstens 18 jaar ontwikkelen Belgische jongeren hun digitale competenties enkel in hun vrije tijd. Als hun digitale rugzak niet zo vol is als het zou moeten zijn, zal hun overgang van de universiteit naar de arbeidsmarkt minder vlot verlopen door een tekort aan digitale kennis.
Ook werknemers van andere generaties zouden baat hebben bij gelijkaardige initiatieven en partnerships. In tijden waarin de grenzen tussen werk en vrije tijd vervagen, staan bedrijven immers voor de uitdaging om de mentaliteit van millennials in overeenstemming te brengen met de mogelijk andere werkgewoonten van meer ervaren werknemers. Door de mensen met tientallen jaren ervaring digitale vaardigheden aan te leren en hen de deugden van een allround digitale werkomgeving uit te leggen, zal een synergie tussen werknemers van alle leeftijdsgroepen ontstaan.
Alleen levenslang leren op het werk – ongeacht leeftijd en ervaring – maakt een werknemer toekomstbestendig. Meer en nauwere samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven heeft alleen maar voordelen. Alleen dan is een diploma niet slechts een toegangsticket tot de arbeidsmarkt, maar een springplank naar een bloeiende carrière. Kortom: geef mij de juiste attitude en wij maken van u een goed presterende werknemer.
Meer informatie over de Digital Economy Day en de samenwerking met de Universiteit Gent:
https://www.samsung.com/be/digital-economy-day/
[1] https://www.agoria.be/nl/Agoria-Zonder-aangepast-beleid-zijn-er-584-000-openstaande-vacatures-in-2030
Voor vragen aan de klantenservice neem contact op met samsung.com/be/support.
Voor persvragen neem contact op met h.wilmet@samsung.com.