[Interview] Het verhaal achter de ontwikkeling van EZCal; een bruikbare app voor beeldkalibratie die de woonkamer in een bioscoop verandert
Sinds het begin van de pandemie hebben we onze bank thuis verkozen boven een plaats in de bioscoop, onze QLED TV’s boven het gigantische scherm van het theater geplaatst en voorkeur gegeven aan het gemak van films thuis in plaats van de spanning van de bioscoop.
Op CES 2021 in januari introduceerde Samsung zijn EZCal app. De app maakt het mogelijk de beeldkwaliteit van je TV aan te passen tot een niveau vergelijkbaar met de bioscoop. Zo is het mogelijk om thuis van een echte bioscoopervaring te genieten. Samsung Newsroom ontmoette de ontwikkelaars van de EZCal app om meer te horen over het verhaal achter de app waarmee consumenten gemakkelijk en snel kunnen genieten van optimale beeldkwaliteit.
EZCal: voor een cinematische kijkervaring in je eigen huis
In augustus 2019 riep een aantal Hollywood-regisseurs, waaronder Christopher Nolan en James Cameron, op om een nieuwe ‘maker’ modus toe te voegen aan TV’s. Deze modus zou films laten zien zoals de maker ze bedoeld had. Een dergelijke beeldkwaliteit wordt niet alleen door Hollywood-regisseurs aangeraden, maar ook door experts in allerlei velden, van professionele ingenieurs in TV-beeldkwaliteit tot ontwikkelaars van kalibratiesoftware. Deze ‘maker’ modus is in de industrie ook wel bekend als de ‘creator-intended picture quality’ of ‘beeldkwaliteit in overeenstemming met de internationale video-uitzendstandaarden’.
In de praktijk kan de ‘maker’ modus vaak niet de flexibiliteit bieden waar gebruikers naar op zoek zijn bij een cinematische kijkervaring thuis. Om het makkelijker te maken voor mensen om te genieten van beeldkwaliteit op bioscoop-niveau, heeft Samsung een manier ontwikkeld die TV’s en smartphones verbindt met een app. De EZCal app deelt kleurinformatie tussen beide apparaten én maakt het kalibreren van de beeldkwaliteit makkelijk.
“Het feit dat deze app alleen gebruikt hoeft te worden door degenen die hem willen gebruiken, heeft geholpen de onderzoekskosten te verminderen”, vertelt ingenieur Ji Man Kim. “De app is bovendien eenvoudig te bedienen, wat betekent dat gebruikers moeiteloos kunnen genieten van de beeldkwaliteit die zij willen.”
EZCal staat voor ‘Easy Calibration’. Na de onthulling op CES 2021 in januari trok de app direct de aandacht vanwege zijn vermogen om de beoogde beeldkwaliteit van de maker te laten zien in app-formaat. EZCal won zelfs de Best of CES Award op AVS Forum: een forum bestaande uit experts uit de industrie.
Hoogwaardige beeldkwaliteit: van meten tot kalibratie
Voorafgaand aan de ontwikkeling van de EZCal app vereiste het kalibreren van de beeldkwaliteit van een TV een donkere kamer, samen met een reeks hoogwaardige apparaten. De patroongenerator en het optische instrument moesten eerst worden aangesloten op een PC die was uitgerust met software voor beeldkwaliteit. Ook moest het optische instrument dan dicht bij het TV-scherm worden geplaatst, zodat het apparaat het door de patroongenerator geproduceerde patroon zou herkennen. De beeldkwaliteit zou dan worden gekalibreerd met behulp van de PC. Al met al was dit een omslachtig proces en zou het tot twee uur kunnen duren als het handmatig werd uitgevoerd. Dit proces vereiste ook basiskennis van beeldkwaliteit, waardoor normale mensen zelfs geen kalibratie konden proberen.
“Het was een worsteling om voorbij het bestaande kader van kalibratie van de beeldkwaliteit te kunnen komen, maar we wilden het integreren in de gebruikerservaring”, zegt ingenieur Jun Hee Woo over het wegnemen van de eerste zorgen die tijdens het ontwikkelingsproces ontstonden. “De oplossing was om elke stap van het kalibratieproces voor de beeldkwaliteit te vereenvoudigen en manieren te bedenken om de functionaliteit van hoogwaardige kalibratieapparaten te repliceren.”
Om de instrumenten te vervangen die de optische gegevens van het TV-scherm zouden meten, werden voor de EZCal app smartphonecamera’s gebruikt. Maar zelfs toen bleef er één probleem over: de beeldkwaliteit van TV’s kon niet worden gekalibreerd onder het RGB-spectrum, d.w.z. een kleurwaarde die werd verkregen met smartphones. “De beeldkwaliteit voor TV’s moet gebaseerd zijn op de kleuren die mensen met hun ogen waarnemen”, merkte ingenieur Jason Park op. “Daarom hadden we de XYZ-coördinatiegegevens nodig die zijn voorgeschreven door de International Commission on Illumination (CIE). Het ontwikkelen van een algoritme dat RGB-gegevens kon omzetten in XYZ-coördinatiegegevens was de sleutel tot kalibratie van de beeldkwaliteit.”
De videopatroongenerator werd vervolgens gewijzigd voor een methode om videopatronen rechtstreeks vanaf de TV te delen en de verbinding tussen de software-oplossing voor beeldkwaliteit. De PC werd vervangen door de connectiviteit van een smartphone met een TV die via Wi-Fi is verbonden. “Het was door te checken of de hardware en software van de QLED TV en een Galaxy smartphone geschikt waren voor de ontwikkeling van EZCal, dat we ervan overtuigd raakten dat het complexe kalibratieproces van de beeldkwaliteit kon worden samengebracht in een app”, zei Ingenieur Ji Man Kim.
Drie modi voor gemakkelijk kalibreren naar je smaak
Het grootste voordeel van EZCal is dat je de beeldkwaliteit van de TV eenvoudig en snel kunt kalibreren in elke gewenste mate. Zodra je de EZCal app op je smartphone start, begint de Tizen app die in de TV is ingebouwd op de achtergrond te werken. Vervolgens kun je, afhankelijk van het gewenste detail van de kalibratie, kiezen uit de volgende drie opties: Snelle modus, Basismodus en Professionele modus.
Zoals de naam al aangeeft, is de Snelle modus een optie waarmee je binnen een korte tijd eenvoudig kunt kalibreren. Nadat je deze modus hebt geselecteerd en je smartphone naar je tv hebt gebracht, legt de camera in je smartphone het videopatroon op het scherm vast en zet de verkregen RGB-spectrumgegevens om in XYZ-coördinatiegegevens. “Het duurt slechts 15 tot 30 seconden om de beeldkwaliteit in de Snelle modus te kalibreren”, legt ingenieur David Jung uit. “Onze focus bij het ontwikkelen van deze modus lag op het mogelijk maken van kalibratie op een snelle, maar effectieve manier.”
De geavanceerdere Basismodus biedt gebruikers een breder scala aan kalibraties. Terwijl je in de Snelle modus de witbalans van de content binnen twee punten kunt kalibreren, kun je in de Basismodus dit aspect op 20 punten kalibreren. Ook kalibreer je in de Basismodus het gamma – dat de helderheid van videosignalen regelt – en de grijswaardenlineariteit – het aspect dat verantwoordelijk is voor de consistentie van kleuren door signaalsterkte – wat resulteert in een meer optimale beeldkwaliteit. “Terwijl de Quick Mode een optie is die is ontworpen om het kijken naar films aangenamer te maken voor gewone gebruikers, is de Basic Mode geoptimaliseerd voor filmfans die graag zelf de beeldkwaliteit van hun film bepalen”, legt ingenieur Jason Park uit.
Ten derde is de Professionele modus een geavanceerde instellingsmodus die is afgestemd op diegenen die graag geavanceerde ervaringen met beeldkwaliteit creëren. Hoewel de Professionele modus de langste tijd nodig heeft om de kalibratie te voltooien – tussen 12 en 15 minuten – maakt deze langere kalibratieperiode het mogelijk om de kleur- en helderheidskalibratie nog gedetailleerder uit te voeren. “Professionele modus kan voor verschillende situaties worden gebruikt, of je nu films kijkt of games speelt”, merkte ingenieur David Jung op. “We raden je aan de lichten in de kamer uit te doen en een statief te gebruiken voor een nog grotere nauwkeurigheid van de kalibratiemetingen.”
Als weerspiegeling van het vermogen van de TV om de best mogelijke beeldkwaliteit te bieden, heeft de QLED TV-line-up van Samsung veel steun en lof ontvangen van zijn gebruikers. Meer dan 20.000 2021 QLED TV’s zijn in iets minder dan twee maanden sinds de release in Korea verkocht; een cijfer dat de inspanningen van het bedrijf weerspiegelt om gebruikers thuis een hoogwaardige kijkervaring te bieden.
De voortdurende inspanningen van Samsung om gebruikers een optimale beeldkwaliteit te bieden, hebben geleid tot de ontwikkeling van EZCal, dat QLED-gebruikers een bioscoopachtige beeldkwaliteit zal bieden die zelfs de makers van de films zelf tevreden zou stellen. Het team dat aan de ontwikkeling van EZCal heeft gewerkt, is trots op de reeks kalibratie-opties die de app biedt; “In de nabije toekomst zullen we zien dat EZCal in nog meer uiteenlopende gebieden wordt gebruikt”, vertelde ingenieur David Jung. “Het lijdt geen twijfel dat de nadruk op echte media-appreciatie ook voor andere doeleinden zal dienen.”
* Onthoud dat alle features, eigenschappen, gebruiken, voordelen, ontwerpen, prijzen, componenten, prestaties, beschikbaarheid en andere relevante informatie over deze producten en diensten onderhevig zijn aan veranderingen.
Producten > TV & Audio
Voor vragen aan de klantenservice neem contact op met samsung.com/be/support.
Voor persvragen neem contact op met h.wilmet@samsung.com.