Morgen D-Day voor uitrol 5G-netwerk en reputatie van ons land
Eendracht maakt macht, onze nationale wapenspreuk, is morgen brandend actueel. Dan is het namelijk de dag van de waarheid voor de uitrol van het 5G-netwerk in België. Alle regeringen van ons land stemmen morgen in het overlegcomité over een aanpassing van de telecomwet die 5G-frequenties toelaat. Bereiken ze een consensus, dan komt hun voorstel op tafel in het parlement. Een jaar na die veiling zullen in België de eerste 5G-antennes staan. Het duurt vervolgens nog een jaar om 70% van ons land van deze supersnelle mobiele communicatietechnologie te voorzien en daarna nog een jaar – we zijn ondertussen 2023 – om 95% van alle Belgen van 5G te laten genieten. Enkel als er morgen een consensus uit de bus komt, valt de eerste domino in dit digitale stappenplan.
Hopelijk komt het overlegcomité van morgen tot consensus en loopt het niet vast in communautair getouwtrek. De opbrengsten van de spectrumveiling staan namelijk ook op de agenda. In dat geval zal een nieuw overlegcomité waarschijnlijk pas na de installatie van de nieuwe regeringen na de verkiezingen van 26 mei plaatsvinden. Onze uitstekende digitale ranking – als huidig zesde snelste 4G-netwerk ter wereld – zal in dat scenario een stevige knauw krijgen. Louter omdat de uitbouw van 5G-infrastructuur en de verdere incrementele verbeteringen van een toekomstig 5G-netwerk dan op de lange baan te komen staan.
Zonder 5G-netwerk ook geen markt voor aanstormende 5G-devices voor consumenten en industrieën – de compatibiliteit en efficiëntie ervan kan immers niet worden getest. Consumenten zijn de dupe omdat ze langer moeten wachten op een netwerk waarmee ze tot tweehonderd keer sneller mobiel kunnen surfen dan nu. Ook autonoom en onderling communicerende auto’s die zorgen voor minder files en ongevallen, interactieve en hyperindividuele games en televisie-ervaringen, en wearable devices die onze vergrijzende populatie langer zelfstandig laten leven, blijven dan toekomstmuziek.
Belgische ondernemingen die met moderne technologieën à la artificial intelligence, big data of Internet of Things werken, zijn ook de pineut. Zij hebben supersnelle mobiele internetverbindingen die enkel 5G kan verschaffen broodnodig. Binnen- en buitenlandse bedrijven zullen bij een gebrek hieraan dan ook sneller uitwijken naar of investeringen plannen in regio’s waar zo’n uitgerold mobiel netwerk sneller geïnstalleerd zal zijn. In een recent verleden lieten meerdere grote spelers België al links liggen omwille van gunstigere loonkosten en uitgebreidere mogelijkheden rond nachtarbeid voor e-commerce. Een gebrek aan een uitgerold 5G-netwerk in de nabije toekomst zou voor multinationals een nieuwe reden zijn om te investeren in onze buurlanden en niet in België. Dat zou niet alleen een serieuze domper zijn, het zou ook gewoon niet zover mogen komen.
Het algemeen belang van een uitgerold 5G-netwerk overstijgt namelijk politieke partij- en deelstaatbelangen. Morgen staat op het overlegcomité de veiling van de 5G-frequenties op de agenda. Maar morgen staan ook de digitale ranking, het investeringsklimaat en de mobiliteit van de toekomst van ons land op het spel. Morgen is het aan onze zes regeringen om – tous ensemble –de digitale en economische toekomst van ons land te verzekeren.
Door Serge Vandriessche, Benelux Director Mobile bij Samsung Electronics Benelux
Persinformatie > Opinie
Corporate > Technologie
Voor vragen aan de klantenservice neem contact op met samsung.com/be/support.
Voor persvragen neem contact op met h.wilmet@samsung.com.