Samsung onthult trends voor 2017
Over intuïtieve technologie, vlakke leeftijden en filter failure
Dinsdag 13 december 2016 — Samsung presenteert vandaag een reeks trends en ontwikkelingen die we vanaf 2017 mogen verwachten. Het trendrapport, ontwikkeld door Samsung Design Europe en Foresight Factory, geeft inzicht in de culturele, sociale en technologische ontwikkelingen die de komende jaren bepalen hoe we leven, winkelen en werken. Herman Konings, psycholoog en trendwatcher, licht de trends nader toe. “De ontwikkelingen die Samsung aanhaalt passen binnen de context van een drietal grotere ontwikkelingen: de drang naar intuïtieve technologie, een leeftijdsloze samenleving, en de reactie op wat ik verteveeling noem.”
1. Intuïtieve technologie
Konings:
“Naarmate onze samenleving digitaliseert, wordt technologie meer en meer een laagdrempelig gegeven. Technologie is doorgedrongen tot in alle lagen van de bevolking, en alle kamers van het huis. En net omdat we er zoveel mee in aanraking komen, moet technologie intuïtief zijn.”
Het is niet de mens die moet luisteren naar wat technologie dicteert, maar technologie die de leerling van haar gebruiker wordt. Dankzij artificiële intelligentie ‘leren’ slimme toestellen dat steeds vlotter te doen.
“Kort samengevat: toestellen moeten aan de zogenaamde 0-1-2-3-regel voldoen. Dat wil zeggen: 0 handleidingen, 1 toegangsknop (aan/uit), 2 keuzemogelijkheden – een slimme interface met telkens een gering aantal zinvolle opties beperkt de keuzestress – en uiteindelijk 3: het aantal seconden om via je technologie een antwoord op een vraag te krijgen.”
Slimme assistenten, onder andere op de smartphone, in wearables en in gezondheidsapps, worden daar steeds beter in, en helpen zo meerwaarde te creëren zonder dat het allemaal te moeilijk wordt.
“Technologie moet vanuit een buikgevoel gestuurd kunnen worden, en niet meer met het hoofd,” aldus Konings.
De beruchte “handleidingvrees” behoort voortaan tot het verleden.
Samsung identificeerde volgende trends:
- Artificiële Intelligentie en Smart Coaches: machines leren niet alleen onze taal, ze krijgen ook inzicht in onze gewoontes en in wat wij prettig vinden. Het worden Smart Coaches. Hun kennis baseren ze op ons gedrag en ze sluiten precies aan op wat we nodig hebben.
- Nieuwe generatie wearables: de wearables worden verfijnder, onder andere met sensoren die je stemming oppikken. Ze begrijpen waar een specifieke situatie om vraagt. En dat leidt tot betere prestaties. Digitale pillen en andere dingen die we innemen – wat nu nog sciencefiction klinkt – komen op de markt.
- Op zoek naar verhalen: steeds meer mensen gebruiken technologie om het optimale uit hun leven te halen. Zo wordt de trend van persoonlijke groei versterkt.
- Nanotechnologie in onze TV: nanotechnologie en kwantumdeeltjes worden de nieuwe sterren voor slimme ontwikkelingen. Verwacht wordt dat de superkleine deeltjes voor een revolutie gaan zorgen in next-generation televisietechnologie en in de gezondheidszorg.
2. Een leeftijdsloze samenleving
Termen als ‘derde leeftijd en bejaarden zijn volgens Herman Konings volledig passé, omdat ze waardeoordelen inhouden die niet meer bij de huidige vijftigplussers passen.
“Het begrip ‘vlakke leeftijd is hier heel relevant: eens je vijftig bent, blijf je ook gewoon vijftig. Zo nemen ze een heel open houding aan ten opzichte van nieuwe technologie, bijvoorbeeld.”
Ook hier geldt dat de technologie heel intuïtief moet zijn, want in tegenstelling tot hun kinderen en kleinkinderen groeiden vijftigplussers er niet mee op. Nu begint men te beseffen dat die technologie helemaal niet moeilijk of complex hoeft te zijn.
“We hebben het vaak al te gemakkelijk over technologie die een kloof slaat tussen generaties, maar volgens mij brengt het families net samen,” aldus Konings.
Ouderen willen jong sterven – maar zo laat mogelijk. Nieuwe ontwikkelingen laten hen toe om zelf hun gezondheid te tracken via apps, en met hun kinderen en kleinkinderen in contact te staan via videochat.
Konings: “Toegegeven, vergrijzing is een niet te ontkennen megatrend. Maar de ontkenning ervan is dat ook: in een vergrijzende samenleving zien we dat ouderen net heel kleurrijk en vitaal in het leven staan. Prettig gevolg is dat we verschillende generaties effectief naar elkaar toe zien groeien in de leeftijdsloze samenleving. Steeds vaker zie je ganse families – grootouders met kinderen én kleinkinderen – samen op vakantie gaan, festivals bezoeken… Twintig jaar geleden had je je dat niet voor mogelijk kunnen houden.”
Volgens Samsung wordt 2017 het jaar van…
- De Leeftijdsloze Samenleving: babyboomers omarmen de mogelijkheden die technologie hen biedt. Daarmee onderscheiden zij zich van eerdere generaties. Technologie zorgt ervoor dat zij op de hoogte blijven, leren en creëren. Ze hebben een langer werkend leven en zijn actief bezig met hun gezondheid.
- Het familienetwerk: technologie brengt steeds meer verschillende generaties met elkaar in contact. Zo’n netwerk biedt emotionele, financiële en fysieke voordelen.
3. Een rush naar rust
We wonen steeds kleiner, maar we hebben steeds meer spullen. En willen we online eten bestellen, dan hebben we het soort keuken maar uit te kiezen. Dat bombardement van indrukken brengt een zekere keuzestress met zich mee.
“Ook op digitaal vlak worden we overspoeld met prikkels, en dat zorgt voor een zogenaamde filter failure: onze hersenen kunnen de overdaad aan indrukken niet meer verwerken. We vervallen in verteveeling (in het Engels stuffocation): we zien door het bos de bomen niet meer, en dat werkt verlammend,” zegt Herman Konings.
In een reactie op die overbelasting grijpen velen terug naar ontspullen en het bewust beperken van keuzemogelijkheden: less is more. Restaurants waar je eet wat de pot schaft doen het goed, en rommel wordt vervangen door krachtige voorwerpen met een rechttoe rechtaan design.
In dat opzicht kan je natuurlijk ook weer de link leggen naar intuïtieve, slimme technologie die zich aan de 0123-regel houdt en jouw voorkeuren al enigszins kent. Zo worden de beschikbare keuzemogelijkheden wat binnen de perken gehouden. We zoeken steeds vaker die rust op.”
Volgens Herman Konings betekent dat niet noodzakelijk dat we technologie ontvluchten, wel integendeel.
“Technologie kan ons net helpen om die rust terug te vinden. We onthaasten door series te binge-watchen, bijvoorbeeld, en ook de opmars van virtual reality, die je even in een andere wereld onderdompelt, past binnen deze trend.”
Samsung ziet dit weerspiegeld in:
- Minimaliseren en ontspullen: Steeds meer ‘rommel’ wordt vervangen voor kwaliteitsproducten. We geven de voorkeur aan spullen met krachtige mogelijkheden en een simpel design.
- Op zoek naar verhalen: Steeds meer mensen gebruiken technologie om het optimale uit hun leven te halen. Zo wordt de trend van persoonlijke groei versterkt.
- Met stille technologie helemaal tot rust komen: We checken onze smartphone zo’n 80 keer per dag1. Dat is veel, maar precies diezelfde hightech zorgt voor rust en kalmte. We blijven verbonden, alleen dan op een relaxte manier.
- Maak het leven mooier: Met technologie ontsnappen we aan de dagelijkse sleur. Zo versterken we ervaringen en intensiveren we de realiteit. De combinatie van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) brengt ons naar een nieuwe beleving van entertainment, reizen en sport.
[1] Onderzoek door Foresight Factory in opdracht van Samsung
Persinformatie > Persberichten
Corporate > Technologie
Voor vragen aan de klantenservice neem contact op met samsung.com/be/support.
Voor persvragen neem contact op met h.wilmet@samsung.com.