[Zuinig zijn op onze aarde] ② Zo maak je TV-accessoires duurzamer

30-04-2021
Share open/close
URL gekopieerd.

(Vanaf links) Technici Kwanyoung Kim, Seungsan Han en designer Sungdo Son maken deel uit van het Samsung Electronics’ Visual Display Business-team. Zij hielpen bij de ontwikkeling van de nieuwe, op zonnecellen aangedreven afstandsbediening en de milieuvriendelijke TV-verpakkingen.

 

Wist je dat er jaarlijks meer dan 50 miljoen[1] ton aan elektronica wordt weggegooid en dat daarvan maar 17 procent wordt gerecycled? De meeste ‘e-waste’ blijft doelloos liggen op stortplaatsen of wordt verbrand. De verwachting is dat, als we niets doen, de hoeveelheid e-waste in 2030 tot 74 miljoen ton is uitgegroeid. Dat willen we natuurlijk niet, want we houden onze planeet graag schoon. Daarom ondernemen we gericht actie om afval te minimaliseren.

 

Samsung is al jaren actief in het tot stand brengen van een ​​circulaire economie. Hoe kunnen we de impact van onze producten op het milieu verminderen? Hoe verlengen we de levensduur van onze producten? Wat is de beste manier om onze bronnen te recyclen? Dat zijn vragen die we onszelf continu stellen, bij alles wat we doen.

 

Innovatie is niet langer alleen gericht op het creëren van een gemakkelijkere en efficiëntere toekomst, maar ook op een duurzamere. Gebruiksgemak, efficiëntie, duurzaamheid – dat zijn de pijlers onder het beleid van Samsung. Aan geen van die drie doen we concessies.

 

Een afstandsbediening op zonnecellen die zichzelf oplaadt met fotovoltaïsche energie
Een afstandsbediening is een klein apparaat, maar onmisbaar. Hoe groot en krachtig je TV ook is, zonder dat kleinood kun je niet genieten van de talloze kanalen en andere functies die je tot je beschikking hebt. Bij het zoeken naar manieren om afstandsbedieningen milieuvriendelijker te maken, richtten de ontwikkelaars van Samsung zich op wegwerpbatterijen.

 

Stel dat een TV gemiddeld zeven jaar wordt gebruikt en dat je eens per jaar nieuwe batterijen nodig hebt, dan houdt dat in dat je in totaal 14 batterijen gebruikt en weggooit”, zegt Kwanyoung Kim. “Als we dat toepassen op de verwachte jaarlijkse wereldwijde TV-verkoop van Samsung, komt dat neer op ongeveer 99 miljoen batterijen. Bekijken we de totale TV-verkoop, dan komt de jaarlijkse hoeveelheid afgedankte batterijen uit afstandsbedieningen op bijna 3,1 miljard[2].”

 

Op zonnecellen werkende afstandsbedieningen zorgen voor een jaarlijkse besparing van 99 miljoen AA-batterijen.

 

De technici van Samsung onderzochten de mogelijkheid om wegwerpbatterijen in de afstandsbediening van de TV te vervangen door oplaadbare batterijen. Ze onderzochten een techniek waarbij kinetische energie wordt gecreëerd door de afstandsbediening te schudden. Ook bekeken ze of trillingsenergie, die ontstaat wanneer de microfoon geluiden oppikt, de oplossing was. Uiteindelijk blijkt een zonnecel het beste te werken. De nieuwe afstandsbediening van Samsung haalt zijn energie uit licht (niet alleen via de zon, licht via een lamp is ook voldoende).

 

“Ook als we geen televisie kijken of de afstandsbediening niet gebruiken, hebben we vaak lampen aan in huis. Dat maakt licht een perfecte oplaadoplossing”, aldus Kim. “Als we alle wegwerpbatterijen vervangen door de zonnecelbatterijen die we hebben ontwikkeld, komt dat neer op een vermindering van ongeveer 6.000 ton broeikasgasuitstoot per jaar.”

 

Hoe wekt de afstandsbediening precies energie op uit het licht in onze huiskamers? Én is dat licht wel krachtig genoeg? Het is inderdaad zo dat een zonnecel in de buitenlucht veel meer energie kan tanken. De ontwikkelaars hebben daar slim op ingespeeld. “Omdat je binnenshuis niet zoveel licht opvangt als via zonlicht, hebben we gekozen voor zonnecellen die bij weinig licht al actief zijn”, zegt Kim. “Zo kun je ook binnenshuis voldoende energie opwekken met licht.” Maar dat is niet alles. Tegelijkertijd richten de techneuten hun pijlen op de ontwikkeling van een afstandsbediening die minder energie nodig heeft om optimaal te functioneren. Daarin slaagden ze met vlag en wimpel, want ze hebben de energie-efficiëntie van de afstandsbediening vergroot door het stroomverbruik met 86% te verminderen.[3] “We deden dit door rekening te houden met het kijkpatroon van mensen. Zo onderzochten we het aantal keren dat ze de afstandsbediening en de knoppen gebruiken,” licht Kim toe. “De zonnecellen kunnen hierdoor tot 70% van het stroomverbruik van de afstandsbediening leveren. Vanzelfsprekend is het uiteindelijke doel om een afstandsbediening op zonnecellen te ontwikkelen die helemaal zelfvoorzienend is. Met die laatste stap zijn we nu bezig.”

 

Gebruik van gerecycled plastic zorgt voor verlaging CO2-uitstoot
De energieopwekking met zonnecellen is niet het enige wat de nieuwe afstandsbediening van Samsung zo milieuvriendelijk maakt. Het apparaat bestaat voor 28% uit gerecycled plastic. Samsung gebruikt al geruime tijd gerecycled plastic in producten. Hiervoor ontvingen we al verschillende certificeringen voor milieuvriendelijkheid.
Aan gerecycled plastic zitten ook wat haken en ogen, maar we zetten er toch mee door. We vinden het belangrijk om hulpbronnen te hergebruiken. “De hoeveelheid plastic dat alleen al door de VD Business van Samsung wordt gebruikt, is 250.000 ton”, zegt Seungsan Han. “Zelfs als we daarvan 10 tot 30% willen vervangen door gerecycled plastic, hebben we 30.000 tot 70.000 ton nodig.”

 

Ondanks de extra kosten die dit met zich meebrengt, gaat Samsung door met het vergroten van de inzet van gerecyclede materialen in het productieproces. De voordelen voor het milieu wegen wat ons betreft ruim op tegen de kosten. Volgens Life Cycle Assessments (LCA) stoten producten die zijn gemaakt van 28% gerecycled plastic, 15% minder CO2 uit dan producten van niet-gerecycled plastic. Om het milieu verder te ontzien onderzoekt Samsung ook manieren om afval te gebruiken dat in zee is beland. “20% van het afval dat in zee wordt gegooid, bestaat uit plastic flessen”, zegt Han. “Dat afval heet OBP-materiaal en kunnen we gebruiken om elektronica mee te produceren.”

 

Meer aandacht voor milieu zorgt voor grote toegankelijkheid van gerecyclede materialen
Samsung ontwikkelt al jaren milieubewuste producten en technologieën. Als gevolg hiervan zijn we nu in staat om hoogwaardige producten te produceren met gerecyclede materialen, terwijl de prijzen toch beheersbaar blijven.

 

Samsungs milieuvriendelijke afstandsbediening op zonne-energie

 

Samsung gebruikt niet alleen gerecycled plastic in de nieuwe afstandsbedieningen op zonnecellen, maar ook bij de productie van talloze andere producten, zoals monitoren. Ook in de achterkant van producten zit vaak gerecycled materiaal. “In de toekomst wordt die inzet alleen maar uitgebreid en zullen nog meer Samsung TV-producten dit omvatten”, aldus Han. “In 2030 willen we klimaatneutraal zijn. Ieder jaar zullen we het gebruik van gerecycled plastic blijven verhogen.”

 

Eco-verpakkingen: als we nu eens van afval kleine meubels maken?
Efficiëntie verhogen en recyclen, het zijn vanzelfsprekend goede manieren om milieubewuster te worden. Maar wat kunnen we verder nog doen? Kunnen we kijken naar spullen die normaal gesproken gedachteloos worden weggegooid? Aldus geschiedde. In 2020 introduceerden we de eco-TV-verpakking en dat werd een groot succes. Het is heel eenvoudig: je gebruikt de verpakking van je TV om er stijlvolle, kleine meubels van te maken.

 

De ecologische verpakking van de tv’s begon als een project van C-Lab, een kleine start-up binnen Samsung. De ontwikkelaars van C-Lab vroegen zich af wat de beste manier is om de verpakking van tv’s te recyclen. De dozen zijn stevig en solide en ze bedachten dat het weleens zou kunnen dienen als een kleine kast waarop je de TV plaatst. Kortom, de TV-verpakkingen transformeerden tot kleine, duurzame meubels. Een nieuw soort ‘eco-verpakking’ was geboren.

 

Het productieproces van eco-verpakkingen is grotendeels hetzelfde als dat van reguliere verpakkingen. De enige toevoeging is een gestippeld patroon dat je als koper helpt om van de doos een meubel te maken. Het zetten van een serie stippels klinkt simpel. Toch kwamen er de nodige uitdagingen om de hoek kijken. De diktes en specificaties van de kartonnen dozen verschillen bijvoorbeeld per land. “Met vereende krachten zijn we er gelukkig in geslaagd”, aldus designer Sungdo Son. “Het vereiste toewijding en veel en intensief communiceren met verschillende partijen, maar dat zijn we inmiddels vergeten door de verschillende onderscheidingen die onze eco-verpakking ontvangen heeft. Dankzij de inspanningen van talloze mensen, waaronder het grafische team, hebben we iets uniek neergezet.”

 

Makkelijk te maken, mooi om te zien

Met de eco-verpakkingen kun je verschillende meubels maken. Een eenvoudig stappenplan voor het monteren van het meubilair vind je op de website via de QR-code op de zijkant van je eco-verpakking. “De website biedt niet alleen instructies voor het maken van meubels, maar ook een algemene inleiding tot eco-verpakkingen”, aldus Son. “Video’s maken het toegankelijk en iedereen kan op deze manier meubels maken. We hebben de website ingedeeld op moeilijkheidsgraad, zodat je het soort meubels kan kiezen dat aansluit op je vaardigheidsniveau.”

 

De eco-verpakking is begonnen met de lifestyle-tv’s van Samsung, maar dit jaar worden de kleine meubels standaard bijgeleverd in het hele tv-assortiment. De initiators zijn er trots op en hopen dat de eco-verpakking uiteindelijk nog veel meer mensen zal bereiken. Want, het is niet alleen leuk, het draagt ook bij aan milieubehoud.

 

[1] According to the Global E-waste Monitor 2020 by Global E-waste Statistics Partnership (GESP), the amount of electronic waste in 2019 was 53.6 million metric tons (Mt).
https://www.itu.int/en/ITU-D/Environment/Pages/Spotlight/Global-Ewaste-Monitor-2020.aspx
[2] 2020 global annual TV sales figures are based on findings from market research firm OMDIA.
[3] Compared to remote controls of Samsung Electronics’ 2020 TV models.

Persinformatie > Persberichten

Producten > TV & Audio

Download

  • eco-package.png

  • eco-friendly-solar-cell-powered-remote-control-7.jpg

  • eco-friendly-solar-cell-powered-remote-control-5.jpg

  • eco-friendly-solar-cell-powered-remote-control-4.jpg

  • eco-friendly-solar-cell-powered-remote-control-3.jpg

  • eco-friendly-solar-cell-powered-remote-control-1.jpg

  • eco-friendly-solar-cell-powered-remote-control-_thumbnail-e1619698434437.jpg

Voor vragen aan de klantenservice neem contact op met samsung.com/be/support
Voor persvragen neem contact op met h.wilmet@samsung.com.

Bekijk de laatste verhalen over Samsung

Meer informatie
Naar boven

Uw cookies beheren

Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Beheer uw instellingen voor onze cookies hieronder.

Noodzakelijke cookies (essentieel)

Deze cookies zijn essentieel omdat ze u in staat stellen op de website te surfen. Deze categorie kan niet worden uitgeschakeld.

Cookie Domein Doel
AWSALBCORS news.samsung.com AWS Application Load Balancer Cookie. Load Balancing Cookie: om de sessie in kaart te brengen. Zelfde waarde als AWSALB.
AWSALB news.samsung.com Application AWS Load Balancer ontvangt een vraag van een client, stuurt deze naar een doel, genereert een cookie (AWSALB) die informatie over dat doel opslaat, versleutelt de cookie, en slaat deze op in het antwoord aan de client.
PHPSESSID news.samsung.com De PHPSESSID cookie maakt deel uit van PHP en stelt websites in staat om seriële staatgegevens op te slaan. Deze cookie wordt op de Actionwebsite gebruikt om een gebruikerssessie op te zetten en staatgegevens over te maken via een tijdelijke cookie die meestal een sessiecookie wordt genoemd. Deze PHPSESSID cookie heeft geen specifieke looptijd en verdwijnt zodra de sessie wordt gesloten.
COOKIECONSENT news.samsung.com Wordt gebruikt om de cookie-instemmingsstatus van de gebruiker op te slaan.

Analytische of prestatiecookies (optioneel)

Deze cookies verzamelen informatie over hoe u onze website gebruikt, zoals welke pagina's u het vaakst bezoekt. Alle informatie die deze cookies verzamelen, wordt gebruikt om de werking van de website te verbeteren.

Cookie Domein Doel Looptijd
_ga .samsung.com Wordt gebruikt om sitebezoekers te onderscheiden. Het registreert een unieke identificatie om statistische gegevens te verzamelen over hoe een bezoeker de website gebruikt. 1 jaar
_ga_4NP4ZVXGJS .samsung.com Wordt gebruikt om de sessiestatus te behouden. 1 jaar